21 January, 2013

Mahathir Membongkar Isu Kerakyatan

Ramai sangka Dr. Mahathir ini bodoh dengan membongkarkan sebesar-besarnya amalan memberi kerakyatan kepada orang asing di Sabah supaya dapat mengundi dalam PRU yang silam. kini dan selama-lamanya.

Sepertimana saya sering meletakkan insan bernama Mahathir Mohammad ini, adalah beliau merupakan seorang pakar strategi perang politik terhandal abad ini.

Cuba anda tertanya-tanya beberapa soalan berikut:
1. Mengapa Dr. M membuka pekong di dada sendiri? Bukankah ini akan menaikkan lagi kemarahan orang Cina atau pengundi bukan Melayu?
2. Bukankah ini akan memusatkan perhatian kepada lebih ramai pengundi mee maggi terutamanya dari negeri Sabah?
3. Bukankah ini meletakkan pentadbiran Najib dalam gelas air yang kotor dan sanggup bermain kotor untuk menang PRU nanti?

Bukankah semua ini lebih melemahkan kuasa BN malah sekiranya BN menang pun akan menang lebih tipis lagi? Ya dan tidak.

Ya, sekiranya, anda menjawab ya kepada semua soalan ini maka saya pun jawab, ya, itulah yang Dr. Mahathir mahu. Tidak sangka-sangka ya? Fikir, fikirlah. Apakah strategi perang seorang Master of Art of War seperti Sun Tze akan melakukan dalam apa jua keadaan? Pertama beliau akan mengambil kesempatan supaya naik pihaknya dan jatuh pihak lain. Siapa pihak Dr. M? Tidak lain anaknya serta konco-konconya selama ini. Tidak perlu sebut nama mereka satu persatu tetapi memang mereka tetap ada. Jika tidak, macamana Dr. M boleh begitu berkesan sepanjang hayatnya. Dia tau seni membina jaringan kongsi gelap sendiri. Ini semua belajar dari mengkaji prinsip-prinsip murni kitab Sun Tze.

Kedua, sekiranya menang tipis BN nanti, tentu sekali Najib akan berangkat pergi sepertimana PakLah telah berangkat pergi sebelum ini. Ini petanda baik kerana Muhyidin Yasin akan naik ganti, dan siapa pula akan naik ganti beliau? Siapa pula naik ganti yang naik ganti? Naiklah setapak anak Mahathir. Kemungkinan besar sebagai Naib Presiden Umno. Tidak mustahil sebagai Timbalan Presiden pun kerana akan berlaku perlawanan sengit pelbagai penjuru tanpa calon yang berprestasi tinggi sehingga memberi laluan kepada anak Sun Tze yang cekap mengatur bidak seterusnya di papan catur dalaman Umno.

Walaupun Umno BN kalah pun ini petanda kehebatan zaman Mahathir yang sebenarnya. Iaitu, selepas Mahathir, tiada lagi kekuatan pada orang Melayu atau kestabilan politik buat negara kita. Sepertimana Attila the Hun, seorang pemimpin aliran Tartar yang ganas pernah mengatakan, "Tidak cukup saya menang, tetapi semua lain perlu mati".

Tidak, kerana Dr. Mahathir lebih sedar yang sekiranya Melayu ini tidak bersatu maka akhirlah hayat Umno dan Kesultanan Melayu buat selama-lamanya. Tidaklah serta-merta tetapi gerak gergajinya sudah dimulakan. Dengan membongkarkan ini memang buat bukan Melayu marah, tetapi ia menyentuh sanubari jiwa Melayu. Mengapa anda perlu beri hak undi kepada orang lain? Ini balik kepada zaman penubuhan Malaya dan zaman kemerdekaan dulu-dulu. Tanpa itu kita tidak dapat merdeka. Itu soalan hantu yang paling penting. Melayu tidak akan habis fikir jawapannya sampai bila-bila kerana ia keadaan 'Catch-22'. Telan mati bapak, muntah mati emak. Tak buat apa-apa mati semua.

Hari ini, suasana politik kita tidak lagi aman. Ramai yang akan mengemukakan tuntutan. Lihatlah keadaan di Amerika Syarikat yang parah dan makin parah - makin tinggi hutang negara dan makin krisis politik dalaman. Malah dalam saluran CNN semalam, Fareed Zakaria telah mengemukakan cadangan reformasi imigresen untuk menyelamatkan krisis ekonomi.

Kebanyakan pengundi di bawah tidak hirau semua itu. Mereka golongan muda yang baru dapat IPhone dan akaun Facebook. Mereka generasi 'feel-good'. Mereka mahu kepuasan hidup secara kebendaan dan secara serta merta. Generasi 'fast-food' orang kata. Tetapi dah ditambah dengan 'bistro kopitiam' yang selesa dan lebih tinggi harga kemasukkan ahlinya.

Maka Mahathir dapat membaca perkara semudah ini. Dia doktor yang membaca banyak perkara termasuk statistik risik yang beliau masih ada saluran rahsia yang membekalkannya. Beliau begitu tepat dalam ramalan PRU yang lepas. Beliau mengambil bahagian walaupun kerusi belakang tetapi nampak dan bertindak lebih jauh dan mengkagumkan.

Hari ini Najib sebagai PM yang baru tidak buat apa yang Pak Lah buat, iaitu jangan cari gaduh dengan Mahathir tetapi akur segala-gala kehendaknya. Tetapi Mahathir yang jahat politik tidak akan taat balik malah akan cari jalan yang lebih licik untuk jatuhkan PM terkini ini. Jalan yang tidak nampak bertentangan dengan kerajaan dibawah Najib atau mana jua kerajaan sebelumnya sejak zaman Tunku Abdul Rahman. Caranya? Fikir, fikirlah.

Sebenarnya, jika kita perhati susunan ayat dan kata-kunci yang digunakan oleh Dr. Mahathir adalah cukup licik dan terpilih. Baca balik ayat-ayatnya satu persatu. Beliau berhati-hati dengan alasan yang susun tepat. Beliau kata, rakyat baru itu mengikut kelayakan dan seterusnya meletakkan perbandingan zaman Tunku Abdul Rahman yang memberi kerakyatan dalam kontrek sosial kepada orang Cina dan India di Persekutuan Tanah Melayu masa itu. Sekiranya Cina dan India boleh jadi rakyat begitu sahaja kerana 'tinggal dan kerja lama' di sini, mengapa tidak orang Indonesia dan Filipina yang telah 'tinggal dan kerja lama' di sini?

Ini sebenarnya satu perangkap yang jauh lebih mendalam implikasi kepada masa depan kita semua nanti. Ia mengingatkan seorang anak yang nenek-moyangnya pernah meninggalkan kepadanya satu khazanah yang berharga. Anak itu perlu menuntutnya atau menyaksikan harta pusakanya hilang begitu sahaja buat selama-lamanya.

Selepas ini saya akan mengambil masa memberi analisa bagaimana BN masih tetap akan menang dalam PRU 13. Tetapi jangan lupa perhati dengan rapat gerak geri pakar perang Sun Tze kita. Saya tetap menjadi peminat setia sepanjang hayatnya. Makin tua makin menjadi.

6 comments:

jali meow said...

assalamualaikum,harap saudara penulis daam keadaan sentiasa sihat, saya ada soalan yang mau ditanya kepada penulis,

apa tujuan Dr Mahathir buat semua nie?.

dan saya ucapkan terima kasih kerana saya membaca dari awal kisah analisis dari tahun 2008 yang saudara ulaskan dan saya bandingkan dengan situasi sekarang..ia memberi satu 1 ilmu yng saya boleh terapkan..sekian terima kasih..

Redhuan D. Oon said...

Jali,
Terdapat dua teori saya tentang Dr. Mahathir:
1. Sebagai politikus yang berkepentingan diri semata-mata tanpa mengjiraukan orang lain. Ini teori yang banyak diguna-pakai oleh kawan-kawan saya bahawa Dr. M ini adalah rakus kuasa, korup dan senantiasa mengatur langkah untuk kekal berkuasa samada menerusi proksi atau akhirnya anaknya sendiri, Mukhriz yang kini aktif dalam Umno dan Kerajaan sebagai Timb. Menteri.

2. Dr. Mahahtir ini jujur dan ikhlas dalam cintanya kepada politik tanahair maka tidak dapatlah dia berdiam diri melihat sesuatu yang dia begitu prihatin jatuh tanpa dibela. Beliau begitu intim tentang soal kemajuan orang Melayu tanpa kira dari rumpun mamak atau Jawa, tetapi entiti Melayu Muslim yang semua umum terima.

Saya rasa ia ada sedikit campur aduk antara 1 dan 2. Iaitu beliau begitu bijak sekali serta mempunyai jiwa yang amat tinggi dalam emosi untuk kejayaan kerjaya politik sendiri.

Sama seperti orang lain yang ber usaha lain seperti sebagai penternak lembu tentu sekali ingin menjadi penternak terbesar negara, atau pengusaha restaurant tentu sekali ingin restaurannya terus berkembang.

Dr. Mahathir ini susah saya anggap sebagai korup sepertimana ramai pembangkang ingin mengaitkan kerana Ketua Pembangkang pun dikaitkan dengan amalan dan kroni yang sama.

Saya lebih melihat Dr. M secara nyata mengikut cara dia mengendalikan sesuatu, kerana dari situ kita boleh baca tentang sifatnya yang sebenar.

Saya masih terus membaca apa yang saya sempat atau terserempak mengenainya dan banyak bersumberkan dari pihak ketiga yang menjadi saksi beberapa peristiwa yang melibatkannya.

Pendek kata saya masih tidak 100 peratus jelas mengenai makhluk politik ini.

Terima kasih atas pertanyaan saudara/i

Wasalam!

IBU RISKA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Anonymous said...

NURHAYATI TKW DI MALAYSIA

====================================

Lewat internet ini saya mengutarakan
ucapan terima kasih saya kepada MBAH DEWA
yang telah membantu kehidupan keluarga saya
dulunya saya Cuma seorang buruh kasar yang
bekerja di salah satu kebun kelapa sawit
milik : tuan H. BADRUN
di daerah malaysia penghasilan saya
perhari Cuma 55ribu rupiah,hanya pas pasan
untuk mengecukupi kehidupan keluarga saya
Alhamdulillah sekarang Sejak saya bergabung
jadi member_ MBAH DEWA BHARATA_
dan ini. Kemenangan saya yg Ke 3X
Kemarin Di kasih lagi.4D togel malaysia benar-benar tembus...
impian saya selama ini sudah jadi kenyataan.
Alhamdulillah Kehidupan keluarga saya pun
jauh lebih baik dari pada sebelumnya.
Buat saudara bapak/ibu yang ingin mendapatkan
REJEKI melalui jalan TOGEL..atau yg sdh bosan dgn kemiskinan
Hub: MBAH DEWA BHARATA Di:( 082 316 555 388- )
atau Klik Situs resmi kami. di bawah ini.....

KLIK-> BOCORAN TOGEL HARI INI


di jamin anda akan bahagia dengan keluarga
yang punya rumah salam jackpot & damai selalu

PAK HERLAN DI CIREBON said...

Dulu saya tidak percaya sama bantuan dari paranormal tapi sekarang saya sudah percaya awalnya saya ragu untuk pasang nomor togel dari Mbah Budi Hartono tapi saya pikir tidak ada salahnya untuk mencoba dan setelah saya menghubungi Mbah Budi Hartono saya minta bantuan melalui angka jitu 4d bocoran singapore dan saya benar-benar sudah membuktikan sendiri saya akui bahwa Mbah Budi Hartono bisa merubah kehidupan saya dalam sekejap awalnya saya sangat miskin makan pun susah alhamdulillah dengan bantuan Mbah Budi Hartono saya bisa merubah kehidupan saya jauh lebih baik dari pada sebelumnya beliau membantu saya melalui angka ghaibnya syukur dapat 370.juta saya sangat berterima kasih kepada Mbah Budi Hartono atas bantuannya dan saya menyapaikan kepada saudarah-saudarah yang butuh angka ghaib hasil ritual ingin merubah nasib seperti saya hubungi Mbah Budi Hartono di 085 256 077 899 atau kunjungi website Mbah
Silahkan KLIK DISINI ANGKA JITU 2D 3D 4D 5D 6D

شركة المثالية said...


شركة المثالية للتنظيف بالاحساء
شركة تنظيف مسابح بالاحساء
شركة صيانة مسابح بالاحساء
شركة تنظيف خزانات بالاحساء