24 December, 2011

Orang Putih Kecewa Dengan Gereja

Kini saya tengah berada di bumi Mat Salleh Eropah ini sejak tanggal 7hb Oktober 2011 dan akan berangkat ke Amerika Latin pada tanggal 4hb Januari 2012 nanti.

Sejak jejak kaki sini buat kali ke empat dalam hidup saya, telah menjelajah dari kota ke kota - Paris, Munich, Kempten, Krefeld, Hamburg, Berlin, Bonn, Vienna, Praque dan Budweiser.

Ramai sekali kekawan saya yang ajak saya duduk sekali sambil berkongsi pengalaman dan kisah hidup sehingga telanjur sejarah Perang Dunia ke-2 dan juga sejarah lama Gereja.

Yang jelas sekali kawan-kawan saya di sini boleh dikatakan kesemua mereka cukup benci tentang peranan Gereja sejak berkurun-kurun lamanya digunakan untuk mengabdikan mereka sebagai keseninambungan kuasa Rum sejak zaman Konstantinople (kini Istanbul) lagi.

Mereka sedar bahawa Gereja adalah satu institusi yang disalah-lakukan oleh kuasa penjajah masa itu (Rumawi) yang semakin pudar pengaruhnya ke atas bumi Eropah. Rum perlu nafas baru lalu meniupkan semangat keagamaan dengan mencampurkan-adukan kepercayaan lama Rum itu dengan kepercayaan baru tentang Nabi Isa yang baharu dan popular masa itu.

Gereja memainkan peranan mencengkam kuasa Raja dan Kerajaan bernegara sehingga akhirnya cendiakawan dan rakyat jelata bangkit menolaknya serta memperkenalkan konsep sekularisma atau memisahkan kuasa gereja dari kuasa pemerintahan. Banyak kisah korupsi, salah-laku seks dan amalan konspirasi politik berlaku sepanjang zaman gereja sehinggalah ke hari ini walauun sudah menerima konsep sekular.

Tetapi saki-baki usaha pembaharuan kepercayaan Rumawi seperti Hari Lahir Tuhan Matahari iaitu Apollo yang jatuh pada tanggal 25hb Disember masih terlepas sebagai hari lahir Nabi Isa, dan konsep Triniti atau tiga tuhan dipergunakan untuk mencerminkan kepercayaan dan keserasian Rumawi kepada pelbagai tuhan maupun konsep anak tuhan.

Pokok Krismas misalnya pada asalnya merupakan satu simbol pagan atau anisma zaman kuno sebelum kedatangan Nabi Isa.

Santa Klaus juga merupakan satu simbol atau institusi adat yang tidak jelas sumber atau asal-usulnya.

Perayaan Hari Natal atau Krismas selama ini lebih merupakan hari libur untuk bersuka-ria dan tiada kaitan rapat lagi dengan keaslian risalah atau kisah Nabi Isa a.s.

Akhirnya kuasa Rum tinggal Vatican City di Italy dan tidak ramai malah tiada kawan-kawan saya yang pergi menghadiri aktiviti gereja setiap hari Ahad walaupun diajak oleh saya sendiri! Malah saya mendapati pengaruh Kristian terlebih sangat kuat di luar Eropah seperti di Filipina dimana orang Filipina yang beragama Kristian wajib baca doa dan buat isyarat salib setiap kali sebelum makan. Begitu juga nanti apabila saya berada di bumi Latin Amerika akan pasti saya berjumpa dengan puak yang lebih fanatik tentang agama tersebut yang jelas tiada lagi pengaruh di bumi asalnya sendiri.

(Gambar, dari atas:
Pandangan di sebuah ruang dalam di pekan Budweiser, Republik Czech;
berceramah di Universiti Landshut, dekat Munich, Jerman;
Bersiar-siar di Pasar Malam termasyur kota Vienna, Austria;
Dalam sebuah gereja termasyur Vienna;
Pandangan salah satu patung tradisi di kota Hamburg, Jerman;
Bersama seorang pakar IT di Paris;
Bersama sambutan 125 tahun keluarga Bayen di Krefeld, Jerman.

No comments: